Čestitka za dan žena

Čestitka za dan žena

08.03.2024

Spoštovane visokošolske učiteljice, sodelavke in študentke,

 

danes, 8. marca, obeležujemo mednarodni dan žensk, praznik, ki praznuje ekonomske, politične in socialne dosežke žensk po vsem svetu. Ta dan je priložnost, da priznamo prispevek žensk v naših življenjih in družbi, hkrati pa opozorimo na izzive in neenakosti, s katerimi se ženske še vedno soočajo.

Na naši univerzi si prizadevamo ustvariti okolje, ki spodbuja enakost, raznolikost in vključenost. Verjamemo, da je moč v raznolikosti misli, perspektiv in izkušenj. Ženske v akademskem svetu igrajo ključno vlogo pri oblikovanju novih znanj, raziskavah in inovacijah. Njihov prispevek je neprecenljiv ne le za našo akademsko skupnost, temveč za družbo kot celoto.

Vendar ne smemo pozabiti, da kljub doseženemu napredku še vedno obstajajo ovire. Neenakost spolov in izzivi združevanja poklicnega in zasebnega življenja sta le dva med njimi. Zato je naša dolžnost, da še naprej delamo na odpravljanju teh ovir in ustvarjamo priložnosti, ki bodo omogočale vsem, ne glede na spol, da dosežejo svoj polni potencial.

Na ta posebni dan se želim zahvaliti vsem ženam na naši univerzi za vaše trdo delo, zavzetost in predanost. Ponosni smo na naše študentke, ki s svojo vztrajnostjo, znanjem in inovativnostjo vsak dan dokazujejo, kako pomembno vlogo igrajo v akademski skupnosti in širše. Prav tako smo hvaležni našim visokošolskim učiteljicam in sodelavkam, ki ne le prispevajo k znanstvenemu napredku, ampak so tudi vzornice in mentorice naslednjim generacijam ter na različne načine prispevajo, da se vsi dobro počutimo na univerzi.

Naša univerza ne le priznava, ampak tudi aktivno podpira razvoj in napredek žensk v akademskem in znanstvenem svetu. Z različnimi programi mentorstva, delavnicami za razvoj kariere in spodbujanjem sodelovanja v raziskovalnih in pedagoških projektih si prizadevamo za ustvarjanje okolja, kjer lahko vsaka posameznica izkoristi svoj potencial in doseže svoje ambicije.

Vendar pa naša prizadevanja ne smejo biti omejena le na današnji dan. Vsak dan moramo delovati v duhu enakosti, spoštovanja in pravičnosti. Zavedati se moramo, da vsako naše dejanje, ne glede na to, kako majhno se zdi, prispeva k širši sliki enakosti spolov.

Na koncu bi rad poudaril, da je naša skupna naloga, da razbijemo stereotipe in da skupaj gradimo bolj vključujočo in raznoliko akademsko skupnost, kar bo prispevalo k večji enakosti spolov. Verjamem, da lahko s skupnimi močmi ustvarimo svet, kjer bodo ženske in dekleta brez ovir sledile svojim sanjam in ambicijam.

Na ta pomemben dan vam želim, da bi se počutile cenjene in spoštovane. Naj bo praznovanje 8. marca odraz moje zahvalnosti za vse, kar vsak dan prispevate k izboljšanju našega sveta.

Z željami po zdravju, sreči in nadaljnjem uspehu vas lepo pozdravljam.

                                                                                                                                                          Prof. dr. Marjan Blažič,
                                                                                                                                                  rektor Univerze v Novem mestu

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.