Debutni nastop Akademskega pevskega zbora Univerze v Novem mestu

21.12.2022

Na slavnostni podelitvi diplomskih listin, ki je na UNM potekala 15. decembra 2022, se je prvič predstavil Akademski pevski zbor Univerze v Novem mestu. Zbor združuje študentke in študente ter visokošolske učitelje fakultet članic Univerze v Novem mestu, ki jih povezuje ljubezen do petja in želja po umetniškem ustvarjanju. Vodi ga priznana pevska pedagoginja in dirigentka Anastasia Banovec.

Z uvodno pesmijo Gaudeamus Igitur (arr. Jorge Benayjas-Ester Lopez) je pospremil 110 diplomantov iz sfere izobraževanja v zaposlitev. Diplomske listine so prejele diplomirane medicinske sestre in diplomirani zdravstveniki, diplomirane fizioterapevtke in diplomirani fizioterapevti, diplomirane ekonomistke in diplomirani ekonomisti, diplomirane poslovne informatičarke in diplomirani poslovni informatiki ter diplomirane inženirke strojništva in diplomirani inženirji strojništva, ki so v zadnjem letu uspešno zagovarjali diplomsko nalogo ali opravili diplomski izpit.
Tradicija prepevanja »Gaudeamus igitur« (Veselimo torej se), v izvirniku »De Brevitate Vitae« (O kratkosti življenja) je stara vsaj 900 let in izvira iz Univerze v Bologni, predhodnice vseh evropskih univerz. Čeprav glasovna interpretacija pesmi daje občutek, da besedilo poje o dolžnostih in odgovornosti, ki mlade čakajo ob prehodu v svet odraslosti, pa je besedilo v resnici lahkotno norčevanje iz študentskega življenja, poje o brezskrbnem študentskem življenju v »carpe diem« maniri. Zato uživajte življenje, dragi naši diplomanti. Veselimo se skupaj z vami.

Hvala televiziji Vaš kanal za medijsko podporo in pripravo promocijskega posnetka našega prvega nastopa. Vabljeni k ogledu.

Zbor še vedno sprejema nove člane, zato se opogumite vsi pevski talenti in se nam pridružite, saj je to tudi odlična priložnost za nova glasbena znanja ter čas za druženje, sprostitev in nova poznanstva.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.